Fasolka po bretońsku z Polski

Zawsze przy przepisie na fasolkę po bretońsku pojawia się informacja, że ona wcale nie jest z francuskiej Bretanii. My to wiemy i wiemy też, że fasolka po bretońsku jest z fasolki.
Zobacz wideo

Składniki:
500 g suchej fasoli Jaś lub 2 puszki białej fasoli
200 g wędzonego boczku
200 g wędzonej kiełbasy
2 cebule
2 puszki krojonych pomidorów
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
olej

Sposób przygotowania:
Dzień przed gotowaniem namocz fasolę. Zalej ją zimną wodą na 10 centymetrów powyżej jej powierzchni i odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź fasolę, zalej ją nową wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj 2 godziny na wolnym ogniu, w razie potrzeby uzupełniając wodę tak, aby cała fasolka była nią przykryta. Ugotowaną fasolę odcedź zachowując około 0,5 litra płynu z gotowania.

W garnku o grubym dnie rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek. Kiedy tłuszcz z boczku wytopi się, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut. Następnie dodaj fasolę wraz z płynem z gotowania oraz liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i oba rodzaje papryki. Jeśli wolisz przygotować to danie z fasolą z puszki w tym momencie możesz dodać zawartość 2 puszek białej fasoli wraz z zalewą. Na koniec dodaj krojone pomidory z puszki i duś całość na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Dopraw solą oraz pieprzem i podawaj.

Więcej o:
Copyright © Agora SA