Sezamki takie, że Am Am

Wiecie dlaczego sezamki, nazywają się sezamki? Bo jak się je je robi się Am Am Am. A dodatkowo są z sezamem.
Zobacz wideo

Składniki:
210 g sezamu
210 g drobnego cukru
2 łyżki wody
1 łyżka miodu

Dodatkowo:
Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:
Sezam wsyp na suchą patelnię i praż kilka minut na wolnym ogniu, często mieszając, aż ziarna nabiorą złotego koloru. Do rondla z grubym dnem wsyp cukier i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier rozpuści się i nabierze delikatnie brązowego koloru. Nie mieszaj cukru zanim się nie skarmelizuje. W razie potrzeby możesz delikatnie poruszać rondlem, tak aby równomiernie rozprowadzić cukier. Do karmelu dodaj miód i szybko zamieszaj. Na koniec wsyp uprażone ziarna sezamu i zdejmij rondel z ognia.

Szybko przełóż masę karmelowo-sezamową na arkusz papieru do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem papieru i rozwałkuj na grubość 1 centymetra. Odklej górną warstwę papieru i pokrój masę na mniejsze kawałki. Odstaw sezamki do całkowitego ostygnięcia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA