Drożdżówki z budyniem
Składniki:
Składniki na ciasto:
20 g świeżych drożdży
40 g cukru
1 szklanka ciepłego mleka
50 g roztopionego masła
2 jajka
500 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na budyń:
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
500 ml mleka
Dodatkowo:
1 jajko
Sposób przygotowania:
W dużej misce umieść pokruszone drożdże i cukier. Zalej je ciepłym mlekiem, porządnie wymieszaj i odczekaj kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj jajka oraz roztopione masło i delikatnie ubij trzepaczką. Na koniec wsyp mąkę i szczyptę soli i wymieszaj do połączenia składników. Przełóż ciasto na posypany mąką blat i zagniataj, aż otrzymasz jednolite i elastyczne ciasto. Przełóż zagniecione ciasto do miski posmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj budyń. W rondelku umieść żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko ciągle mieszając. Postaw rondelek na kuchence. Podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając aż masa nabierze konsystencji budyniu. Zaczekaj, aż budyń zagotuje się i zdejmij z ognia. Odstaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe szybko zagnieć i podziel na 16 części. Z każdej części uformuj okrągły placuszek i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj blaszkę ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W wyrośniętych bułeczkach zrób zagłębienia przy pomocy dna szklanki i wypełnij je przygotowanym wcześniej budyniem. Boki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni C, aż boki drożdżówek zrumienią się.
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?