Składniki:
8 tortilli pszennych
1 duża cebula
1 średnia marchewka
pół cukinii lub jedna mała
8 średnich pieczarek
1 mała czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól
Opcjonalnie: łyżka przecieru pomidorowego
1/3 łyżeczki ostrej papryczki w płatkach (np. jalapeno)
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
płaska łyżeczka bazylii lub oregano
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry*
*Powyższe przyprawy możesz zastąpić dobrej jakości mieszanką do kuchni meksykańskiej, tylko zwróć uwagę czy nie zawiera soli, aby nie przesolić całego dania.
Dodatkowo:
naturalny gęsty jogurt (np. typu greckiego) posiekana natka pietruszki lub ulubione kiełki do posypania
Sposób przygotowania:
Pokrój drobno cebulę, paprykę i pieczarki. Cukinię oraz marchew zetrzyj na tarce. Fasolę zmiel na puree przy użyciu Bendera lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
W garnku podgrzej olej i wrzuć na niego przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Przesmaż 30 sekund i następnie dodaj cebulę i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dorzuć pieczarki, cukinię oraz marchew. Przypraw i duś do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj puree z fasoli i ewentualnie przecier pomidorowy. Wszystko razem pomieszaj. Powstały farsz nałóż na tortille i zawiń jak naleśnik. Podawaj z łyżką gęstego jogurtu i zieleniną. Jeśli danie ma być bardziej sycące podawaj je z ryżem.