Sambousek, czyli samolubki pierogi na słodko
Mówmy na te pierogi samolubki z kilku względów. Po pierwsze, przez tę nazwę. Po drugie, bo sami je lubimy. Po trzecie, lubimy je aż tak, że jak tylko czujemy ich zapach, to włącza nam się samolubek. Ale walczymy z byciem samolubami i dzielimy się tym genialnym przepisem.
Składniki:
Składniki na ciasto:
100 g masła
100 g cukru
90 ml mleka
500 g mąki
Składniki na farsz:
120 g orzechów włoskich
80 g brązowego cukru
łyżeczka wody pomarańczowej
Do dekoracji:
cukier puder
Sposób przygotowania:
Masło wymieszaj z cukrem, używając miksera. Dodawaj stopniowo mleko, a zaraz po nim trochę mąki. Zagniataj ciasto rękami, wsypując partiami pozostałą mąkę. Odstaw na chwilę, by ciasto odpoczęło.
Orzechy zmiksuj blenderem. Kiedy rozdrobnisz je na mniejsze kawałki, wsyp cukier i wlej wodę pomarańczową.
Ciasto rozwałkuj niezbyt grubo. Wytnij dużą szklanką kółka, na środek każdego nałóż łyżeczką farsz i zlep krawędzie ciasta tak, by powstały pierożki. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
- Magda Gessler zmienia zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom: "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne
- Nowość w portfolio Milka & Oreo - ciastka Milka Oreo Sensations