Grzebyki z czarną i zieloną tapenadą

"Myślał łysy o grzebieniu" mówi powiedzenie. O takich grzebieniach myślą wszyscy. Bez względu na fryzurę.
Zobacz wideo

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 jajko

Czarna tapenada:
1 słoik czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
2 filety anchois
1 ząbek czosnku
1 pęczek pietruszki
100 ml oliwy z oliwek
pieprz

Zielona tapenada:
1 słoik zielonych oliwek
1 pęczek bazylii
kilka suszonych pomidorów
100 ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki płatków chili

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki czarnej tapenady umieść w wysokim, wąskim naczyniu i przy pomocy blendera zmiksuj na gładką pastę. Te same czynności powtórz ze składnikami zielonej tapenady. Pierwszy arkusz ciasta francuskiego posmaruj cienką warstwą czarnej tapenady i zwiń w rulon. Podziel rulon na pięciocentymetrowe kawałki. W każdym kawałku wykonaj 4 poprzeczne nacięcia i uformuj ciasto na kształt grzebienia. Z drugiego arkusza ciasta francuskiego wykonaj grzebienie z zieloną tapenadą. Wszystkie grzebyki z ciasta francuskiego przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez 20 minut. Przed podaniem ostudź.

Więcej o:
Copyright © Agora SA