Ciastka Pantery

Przyszedł ten moment w twoim życiu, kiedy musisz poznać prawdę Pantery wcale nie są różowe, tylko w czarne lub w cętki. Wiemy, że ta informacja cię zszokowała, a twoje życie nie będzie już takie samo. Na pocieszenie podrzucamy dobry przepis na ciastka w panterkę.
Zobacz wideo

Składniki:
125 g miękkiego masła
125 g cukru
1 jajko
250 g mąki pszennej
2 1/2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia składników. Wsyp mąkę i zagnieć miękkie i elastyczne ciasto. Podziel je na połowę, a następnie jedną połowę podziel na dwie ćwiartki. Pierwszą z nich połącz z 1/2 łyżki kakao, a drugą z 2 łyżkami kakao. Obydwie zagnieć, aż otrzymasz jasnobrązową oraz ciemnobrązową masę. Jasnobrązowe ciasto podziel na 6 części i każdą z nich uformuj w wałek o długości 20 centymetrów. Schowaj do lodówki na czas przygotowania pozostałych części ciasta.

Ciemnobrązowe ciasto również podziel na 6 części. Z każdej uformuj wałek o długości 20 centymetrów i delikatnie spłaszcz go palcami, nadając mu kształt prostokąta. Na środku każdego prostokąta połóż przygotowane wcześniej wałki z jasnobrązowego ciasta i owiń je ciemnobrązowym ciastem. Ponownie schowaj do lodówki.

Analogiczne czynności powtórz z jasnym ciastem. Wałki owinięte jasnym ciastem ułóż jeden na drugim tworząc rulon. Delikatnie dociśnij aby wszystkie kawałki ciasta się połączyły i nadaj całości okrągły kształt. Wstaw ciasto do zamrażalnika na 20 minut.

Schłodzone ciasto pokrój w plastry o szerokości 1 centymetra i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Więcej o: