Domowy cebularz

Dawno, dawno temu pewien piekarz przygotowywał placki do zrobienia drożdżówek z budyniem. Nagle zgasło światło, a on w popłochu szukał włącznika. Ponieważ (jak przystało na kucharza) był dość puszysty, zrzucił swoim ciałem podsmażoną cebulę wprost na placki. Po upieczeniu okazało się, że to doskonała, słona alternatywa dla drożdżówek. Z biegiem czasu przepis zmodyfikowano i dziś robi się cebularze z wytrawnego ciasta. My też tak robimy i są pycha.
Zobacz wideo

Składniki:
Na ciasto:
500 g mąki
14 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
60 g roztopionego masła
250 ml ciepłego mleka

Na farsz:
4 niewielkie cebule
3 łyżki oleju
2 łyżki maku
1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
1 jajko

Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mąkę, suche drożdże, sól i cukier. Dodaj roztopione masło oraz mleko, wymieszaj do połączenia składników i przełóż wstępnie zagniecione ciasto na stolnicę. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem i przykryj ściereczką. Odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W niewielkim garnku zagotuj wodę. Cebulę pokrój w grubą kostkę i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i od razu wymieszaj z solą, makiem i olejem.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podziel na 12 części. Każdą z nich uformuj w kulkę i rozwałkuj na okrągły placek o średnicy około 10 centymetrów. Przełóż placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Na środek nałóż po czubatej łyżce farszu cebulowego. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach C, aż brzegi będą rumiane.

Więcej o:
Copyright © Agora SA