Muszle makaronowe z boczkiem i porem
Czy wy też za dzieciaka przykładaliście muszle do ucha żeby posłuchać szumu morza? Te mogą Wam nie dostarczyć takich wrażeń akustycznych, bo nie dodaliśmy ryby do farszu. Ale z boczkiem są lepsze.
Składniki:
250 g makaronu w kształcie muszli
80 g wędzonego boczku
1 por
250 g sera ricotta
40 g tartego parmezanu
50 ml śmietany 12%
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Na niewielkiej ilości oleju podsmaż boczek, aż delikatnie się zrumieni. Dodaj drobno pokrojonego pora i smaż do miękkości. Połącz boczek i pora z ricottą. Na koniec dodaj parmezan i dopraw solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i przelej zimną wodą aby ostygł. Nadziej muszle makaronowe przygotowanym farszem. Na dno formy do pieczenia wylej cienką warstwę śmietanki. Na śmietankę wyłóż nafaszerowane muszle i zapiekaj w 180 stopniach C przez 15 minut.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
- Obiad wielkanocny. Co przygotować? Jakie potrawy podać? Podpowiadamy [PRZEPISY]
- Podpisano umowę w sprawie włączenia spółki Maczfit do Grupy Żabka
- Sałatka jarzynowa na Wielkanoc. Bez niej trudno wyobrazić sobie święta. Mamy przepis
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?