Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Na farsz:
450 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
3 łyżki sosu sojowego
1 żółtko
1 łyżka musztardy
2 łyżki bułki tartej
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, oregano i chili. Dodaj mielone mięso i rozmaryn i smaż, aż całość się zrumieni. Na koniec dopraw sosem sojowym oraz pieprzem i zdejmij z ognia. Ostudzone mięso wymieszaj z żółtkiem, musztardą oraz bułką tartą. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Z dwóch łyżek ciasta ziemniaczanego uformuj okrągły placuszek. Na środek placka nałóż łyżkę farszu mięsnego, zalep brzegi i uformuj kulę. W ten sam sposób przygotuj pyzy z pozostałych składników. Wrzucaj pyzy na wrzącą wodę i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.