Pyzy z mięsem
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Na farsz:
450 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
3 łyżki sosu sojowego
1 żółtko
1 łyżka musztardy
2 łyżki bułki tartej
pieprz
olej
Sposób przygotowania:
Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, oregano i chili. Dodaj mielone mięso i rozmaryn i smaż, aż całość się zrumieni. Na koniec dopraw sosem sojowym oraz pieprzem i zdejmij z ognia. Ostudzone mięso wymieszaj z żółtkiem, musztardą oraz bułką tartą. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko, mąkę ziemniaczaną i wyrób jednolite, elastyczne ciasto. Z dwóch łyżek ciasta ziemniaczanego uformuj okrągły placuszek. Na środek placka nałóż łyżkę farszu mięsnego, zalep brzegi i uformuj kulę. W ten sam sposób przygotuj pyzy z pozostałych składników. Wrzucaj pyzy na wrzącą wodę i gotuj 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
-
Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
-
Kroisz pomidora, a tam niespodzianka. To wcale nie są robaki
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
-
"To takie płaskie ufo, uwielbiałam". Pamiętacie ciastka amerykany? Mamy przepis
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
- Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"