Banoffe pie - ciasto z bananem i toffi
Składniki:
230 g ciasteczek owsianych
80 g rozpuszczonego masła
1 puszka masy krówkowej
2 banany
1 1/2 szklanki śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokrusz wałkiem lub zmiksuj. Dodaj rozpuszczone masło i porządnie wymieszaj. Przełóż całość do formy na tartę wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie na dnie i po bokach. Wstaw do lodówki na 10 minut. W tym czasie ubij śmietankę z dodatkiem cukru pudru i pokrój banany w plastry. Na spód z ciastek wyłóż masę krówkową. Możesz ją wcześniej delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w garnku aby była bardziej płynna i lepiej się rozprowadzała. Na masie krówkowej ułóż plastry bananów. Na wierzch wyłóż bitą śmietanę i delikatnie oprósz całość kakao. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby ciasto stężało.
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Sałatka z fałszywym boczkiem, która zawładnie podniebieniami. "Tu nie ma mięsa?"
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Ciasto góra lodowa - klasyczne i bez pieczenia. To hit na każdą okazję [PRZEPISY]
- Jak siać marchew? Wszystko, co należy wiedzieć o uprawie marchewki
- Jak rośnie ogórek? Porady jak krok po kroku rozpocząć uprawę ogórków
- Cebula zwyczajna. Właściwości lecznicze jednego z najpospolitszych warzyw w kuchni
- "Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy