Szarlotka z połówkami jabłek, dla wszystkich zakochanych w jedzeniu
Składniki:
200 g masła
150 g waniliowego serka homogenizowanego
2 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki drobnego cukru
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
6 dużych jabłek
2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
bita śmietana
cukier puder
Sposób przygotowania:
Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę, zimne masło, serek homogenizowany, cukier zwykły i waniliowy, żółtka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz, przekrój na połówki i pozbądź się pestek.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki prostokąt. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż pierwszy kawałek ciasta. Poukładaj na nim połówki jabłek, posyp je cynamonem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Odetnij nadmiar ciasta po bokach aby nadać mu odpowiedni kształt i zlep brzegi.
Tak przygotowane ciasto nakłuj w kilku miejscach nożem i piecz w 175 stopniach C przez 45-50 minut. Wystudzone ciasto udekoruj cukrem pudrem i podawaj z bitą śmietaną.
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
GIS: wycofanie pieczywa i przekąsek z ziarnami. Można je kupić w sieciówkach
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Wypowiedź Magdy Gessler ws. restauracji namieszała ludziom w głowach. "Zmieniła pani zdanie!". Odpowiada: Nie
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
- Niemcy. Z zamkniętego hotelu skradziono wino za równowartość dwóch mln zł. "Profesjonaliści"
- Jeśli zdobędziesz tu powyżej 9/16, to najpewniej jesteś uzależniony od słodyczy
- OtwieraMY: nie tylko restauratorów czekają mandaty. Inspektorzy sanepidu mogą ukarać także gości
- Zamów obiad Babci i Dziadkowi z Delivery Week!
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę