Addio pomidory w kubraczku z ciasta

Kiedyś pomidory jadało się tylko w latem, dziś są dostępne cały rok. Ponieważ mamy obawy, że przy tej temperaturze może być im zimno, wymyśliliśmy przepis, w którym otaczamy je ciastową kołderką.
Zobacz wideo

Składniki:
4 pomidory
1 opakowanie ciasta drożdżowego (na pizzę)
2 opakowania mozzarelli
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plasterki szynki suszonej
1 pęczek świeżej bazylii
1 jajko
sól
pieprz
płatki chili

Sposób przygotowania:
W misce umieść mozzarellę i oliwę z oliwek. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu i przy pomocy blendera zmiksuj wszystkie składniki na gładkie puree. Odetnij czubki pomidorów i wydrąż środki. Z ciasta drożdżowego wytnij cztery, jak największe kółka. Każdego pomidora otocz z zewnątrz ciastem drożdżowym. Do środka nałóż po plasterku suszonej szynki, kilka listków bazylii oraz puree z mozzarelli, tak aby sięgało aż po brzeg. Pomidory w cieście posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami chili. Piecz w 180 stopniach C przez 15 minut. Podawaj ze świeżą bazylią.

Więcej o: