Składniki:
200 ml cukru pudru
100 ml syropu cukrowego
100 ml wody
125 g masła
1 łyżka mielonego cynamonu
1/2 łyżki mielonego kardamonu
1/2 łyżki mielonych goździków
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
750 ml mąki + odrobinę do wałkowania
Lukier:
400 ml cukru pudru
1 białko
2 ml octu lub soku z cytryny
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania:
Cukier wsyp do rondla, dodaj syrop i wodę. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Pokrój masło i włóż do miski z przyprawami. Wlej gorącą mieszaninę cukru z syropem do miski i mieszaj, dopóki masło się nie roztopi. Pozostaw by masa uzyskała temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną, dodaj do mieszaniny z cukru i masła, całość będzie dosyć rzadka (z czasem zgęstnieje). Wyrób ciasto. Przykryj miskę lub przełóż ciasto do plastikowej torebki i wstaw do lodówki na 24-48 godz. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Delikatnie posyp stolnicę mąką i rozwałkuj po kawałku ciasta. Użyj foremek, by wyciąć różne kształty i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 4-6 min. Uważaj - cynamonowe ciasteczka łatwo przypalić.
Lukier:
Ubij wszystkie składniki za pomocą elektrycznej ubijaczki. Jeśli chcesz mieć lukier w różnych kolorach, rozdziel masę do kilku miseczek i do każdej dodaj kilka kropli barwnika spożywczego. Dobrze wymieszaj i przełóż do worków do wyciskania ciasta. Zamknij worki klipsem. Wytnij małą dziurkę i udekoruj swoje cynamonowe ciasteczka.