Najprawdziwsze karmelki jabłkowe

Jak byliśmy mali, to zawsze zastanawiało nas, dlaczego dorośli nazywają karmelkami cukierki owocowe. Minęło kilka lat (no dobra może trochę więcej niż kilka, ale wciąż czujemy się młodo!), a my nadal nie znamy odpowiedzi na to pytanie. Za to potrafimy zrobić prawdziwe karmelki owocowe.
Zobacz wideo

Składniki:
1 l niefiltrowanego soku jabłkowego
115 g masła
200 g cukru
110 g brązowego cukru
80 ml śmietanki 36%
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
olej

Sposób przygotowania:
Sok jabłkowy wlej do rondla i gotuj, aż zredukuje się do objętości około 100-125 ml. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj masło, śmietankę oraz oba cukry. Wymieszaj do połączenia składników, zwiększ ogień i gotuj jeszcze około 5-7 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Aby sprawdzić czy masa na cukierki jest gotowa wlej łyżkę karmelu do miseczki z zimną wodą. Jeśli karmel stanie się zwarty i plastyczny tak, że będziesz mógł z niego utoczyć kulkę, masa jest gotowa. Natychmiast zdejmij rondel z ognia, dodaj sól oraz cynamon i porządnie wymieszaj.

Przelej zawartość rondla na blaszkę 20 x 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 2h. Przy pomocy noża posmarowanego olejem pokrój masę karmelową na około 2 centymetrowe kwadraty. Cukierki przechowuj w lodówce zawinięte w papier do pieczenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA