No to klops i to wegański!

Czy wiecie dlaczego Vito Corleone z "Ojca Chrzestnego" miał takie odstające policzki? Odpowiedź jest prosta: niebezpiecznie dobre klopsiki wegańskie. Przywoziliśmy je codziennie na plan zdjęciowy, a on biedny przed każdą sceną nie mógł się powstrzymać, żeby nie wziąć kilku do budzi. Ale czy można mu się dziwić? Spróbuj zrobić je sama #poswojemu to się przekonasz!
Zobacz wideo

Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1 mała papryka
1 cebula
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 szklanki zielonego groszku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka zmielonego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
olej

Sos:
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka cukru
150 ml bulionu warzywnego

Do podania:
400 g kaszy kuskus

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i przesmaż drobno posiekaną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze 2 minuty.

W dużej misce porządnie rozgnieć lub zblenduj ciecierzycę Dodaj cebulkę przesmażoną z papryką, kukurydzę, groszek oraz wszystkie przyprawy. Porządnie wymieszaj. Uformuj około 2 centymetrowe klopsiki. Jeśli masa się rozpada dodaj trochę mąki ziemniaczanej.

Na dużej patelni rozgrzej 0,5 centymetrową warstwę oleju. Klopsy smaż z obu stron po koło 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę. Dorzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek i smaż na wolnym ogniu, aż staną się szkliste. Wsyp przyprawy (kmin rzymski, oregano, słodką paprykę, cynamon i cukier) i krótko przesmaż. Dodaj pomidory i bulion. Gotuj aż część płynu odparuje i sos lekko zgęstnieje. Włóż klopsy na patelnię z sosem i podgrzewaj całość przez około 2 minuty.

Kuskus wsyp do słoika i zalej wrzącą wodą, tak aby sięgała ona 2 cm powyżej kaszy. Przykryj i odczekaj 5 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA