Składniki:
4 jajka (żółtka i białka osobno)
150 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 g roztopionego masła
115 g mąki
500 ml mleka
Sposób przygotowania:
Białka jaj ubij na sztywną i puszystą masę. W osobnej dużej misce umieść żółtka oraz cukier i ubijaj aż uzyskasz puszystą, jasnożółtą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz rozpuszczone masło i miksuj około minuty aż składniki dokładnie się połączą. Dodaj mąkę i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników. Następnie dodaj mleko - zrób to partiami, porządnie miksując masę. Na koniec przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszaj do masy ubite wcześniej białka. Niewielkie grudki białka na powierzchni masy są jak najbardziej dopuszczalne. Gotową masę delikatnie przelej do prostokątnej formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Piecz w 160 stopniach C przez 40 minut. Przed podaniem ciasto należy całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce.