Polskie, imprezowe babeczki z rozetą puree ziemniaczanego

Przygotowywanie przyjęcia to nie bułka z masłem. Chcesz zrobić coś wytworniejszego (niż te bułki z masłem), narobisz się, a potem najładniejsze słodkie wypieki musisz dojadać przez tydzień po imprezie. Przechytrz swoich gości i zrób super proste, śliczne babeczki z rozetą z ziemniaków.
Zobacz wideo

Składniki:
na 10-12 babeczek
1 kg ziemniaków
1 jajko + jedno żółtko
2 łyżki masła
3 łyżki drobnego szczypiorku
200 g wędzonego boczku w plastrach
250 g pieczarek
1 szalotka
olej
oregano
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż drobno pokrojoną szalotkę. Dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cała woda i grzyby się zrumienią. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano. Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Porządnie rozgnieć ziemniaki z masłem przy pomocy tłuczka. Dodaj jajko, żółtko oraz drobno posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Gotową masę nałóż do szprycy/rękawa cukierniczego.

Boki foremek na muffiny wyłóż plastrami wędzonego boczku. Przy pomocy szprycy wypełnij spód i boki foremek masą ziemniaczaną. Do środka nałóż po łyżeczce smażonych pieczarek, a za wierzch ponownie wyłóż masę ziemniaczaną. Piecz w 200 stopniach C przez 20 minut aż wierzch babeczek delikatnie się zrumieni.