Nachosowy cud kulinarny - poza wszelkimi zasadami

Znacie zasadę trójkąta: dobrze, tanio, szybko? Jeśli coś ma być zrobione dobrze i szybko, to nie będzie tanie, i tak dalej. Jeśli chodzi o dania z nachosów, to poza kształtem nachosów i tej zasady, nie ma więcej analogii. Bo oto danie, które jest tanie, szybkie i nieziemsko dobre!
Zobacz wideo

Składniki:
1 duże opakowanie nachosów (około 200 g)
400 g mielonego mięsa wołowego
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
3 pomidory
1 mała czerwona cebula
1 papryczka chili
pęczek kolendry
100 g sera mozzarella
100 g sera cheddar
100 g fasoli "czarne oczko" lub innej ulubionej

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Dodaj mięso i smaż aż lekko się zrumieni. Dodaj sos sojowy, a następnie przecier pomidorowy i smaż jeszcze chwilę, aż oba składniki dokładnie pokryją mięso.

W misce wymieszaj drobno pokrojone pomidory (bez gniazd nasiennych), czerwoną cebulę, chili oraz kolendrę i dopraw solą. Oba sery zetrzyj na tarce i połącz w misce. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę nachosów, następnie nałóż mięso, salsę pomidorową, fasolkę i całość posyp serem. Układaj kolejne warstwy aż do wykorzystania składników. Ich ilość będzie zależała od wielkości naczynia do zapiekania. Zapiekaj 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C, aż ser rozpuści się, a wierzch zrumieni. Podawaj z sosami.

Więcej o: