Czekolada w cieście francuskim - miłe rozczarowanie!
Nie znosimy sytuacji, kiedy kupujemy rogalika z czekoladą i okazuje się, że nadzienia trzeba szukać z lupą. W tym przepisie nawet ci z dużą wadą wzroku dojrzą pokłady czekolady. Zamiast zabierać się nieśmiało do faszerowania, całą tabliczkę zamknęliśmy w cieście i nie ma zmyłki!
Składniki:
tabliczka czekolady
garść posiekanych orzechów
garść posiekanych rodzynek
ciasto francuskie
białko jajka
Sposób przygotowania:
Rozwiń ciasto francuskie, przytnij je do wymiarów kwadratu. Na środku połóż całą tabliczkę czekolady. Ponacinaj ciasto francuskie w równoległe paski. Następnie posyp czekoladę orzechami i rodzynkami. Zawiń paski ciasta francuskiego, zakrywając czekoladę, rodzynki i orzechy. Gdy całe ciasto zostanie zawinięte, posmaruj je rozkłóconym białkiem jajka. Piecz 10-15 min w 180 stopniach C lub do momentu, gdy ciasto będzie złotobrązowe.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica