Nachos domowej roboty, głód matką inwencji kulinarnej
Dawno, dawno temu w małym meksykańskim miasteczku pewien Amigo-chef nie miał czym nakarmić strudzonego żołnierza. Dał mu resztki pokrojonej tortilli posypane serem, a ten rozpłynął z rozkoszy. Od tego czasu nachosy są uważane za legendarnie pyszną i nieprzyzwoicie prostą do zrobienia przekąskę (wbrew pozorom ich konsumpcja i przygotowanie są bezpieczne, tylko uważajcie, żeby nie poparzyć sobie palców).
Składniki:
tortilla
oliwa
słodka papryka
ew. ostra papryka
garść parmezanu
Sposób przygotowania:
Na blacie wyłóż tortillę, przy pomocy pędzla posmaruj ją oliwą i posyp papryką. Następnie pokrój na trójkąty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp hojnie parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 5-10 minut. Uważaj, żeby nachosy nie przypaliły się. Najlepiej smakują z guacamole albo salsą ze świeżych pomidorów, kolendry i czerwonej cebuli.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Pączki hiszpańskie - wspaniała alternatywa dla naszego klasyku. Idealne na karnawał i tłusty czwartek [PRZEPIS]
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Sernik jak ser z dziurami. Przepis na niebanalny deser robi furorę w sieci
-
Restauracja Magdy Gessler otwarta pomimo zakazu. Restauratorka: "Nie zgadzam się z postanowieniem"
- Duża paczka Familijnych na filmową domówkę
- Magda Gessler zmieniła zdanie o otwieraniu knajp wbrew przepisom? "Ludzie muszą coś zrobić, żeby rząd zaczął myśleć o ludziach"
- Pieczecie własne chleby? Mamy genialny przepis na pięcioskładnikową wersję na piwie
- Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!
- DIETA DLA MÓZGU: Dietetyk ujawnia, jak dobra dieta może poprawić nasze zdrowie psychiczne