Składniki:
jabłka np: szara reneta, lobo, albo ligol
50 g posiekanych orzechów laskowych
50 g posiekanych rodzynek
50 g płatków owsianych
łyżka miodu
łyżeczka cynamonu
ciasto francuskie
białko jajka
Sposób przygotowania:
W misce połącz orzechy, rodzynki, płatki owsiane, miód i cynamon. Umyj owoce. Odkrój górę jabłka i wydrąż miąższ ze środka, uważając aby nie zrobić dziury w ścianie owocu. Następnie nałóż farsz do wydrążonego jabłka. Z ciasta francuskiego wytnij pasy szerokości jednego cm i długości około 7 cm. Na jabłku ułóż plecionkę z wyciętych pasków. Możesz jabłko ozdobić jeszcze liśćmi i kulkami wyciętymi z ciasta francuskiego. Posmaruj roztrzepanym białkiem jajka. Piecz 10-15 min w 180 stopniach C, lub do momentu gdy ciasto będzie złotobrązowe.