Bułeczki z pieczarkową wkładką
Zapiekanki z pieczarkami to klasyk dzieciństwa. Przedstawiamy więc idealną przekąskę na imprezę - bo każdemu będzie smakowało. My trochę zmodyfikowaliśmy ten komfortowy przepis (na bardziej wytworny). Zamknęliśmy pieczarki w środku bułki. Można? Można!
Składniki:
300 g pieczarek
1/2 szklanki suszonych pomidorów
mały pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 op. ciasta drożdżowego
1 szklanka tartego sera mozzarella
1 jajko
1 łyżka wody
czarny sezam
Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzej masło i olej. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż do czasu aż odparuje z nich cała woda. Następnie dodaj rozdrobnione suszone pomidory oraz szczypiorek i smaż jeszcze przez minutę. Ciasto drożdżowe podziel na 8 części. Na każdą z nich nałóż tarty ser i łyżkę farszu. Zlep boki ciasta i uformuj okrągłe bułki. Każdą bułkę posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posyp sezamem. Piecz około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie