Weekendowe, zapiekane jajka w kokilkach

Lubimy potrawy, które od razu są podzielone na konkretne porcje, bo: 1) nie ma ryzyka, że jakiś podjadek zje więcej niż ty, 2) jest mniej zmywania. Tak też jest skonstruowane poniższe danie - na każdego przypada jedno jajo. Gdyby tylko można było jeszcze zmienić nazwę małego naczynia do zapiekania (kuklika, kokilka kilkakilka?!) to ten przepis uznalibyśmy za idealny.
Zobacz wideo

Składniki:
4 jajka
2 garście szpinaku
150 g pieczarek
1 szalotka
4 łyżki śmietanki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
4 łyżki tartego sera
sól
pieprz
płatki chili
szczypiorek

Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej masło z olejem i przesmaż drobno posiekaną szalotkę. Dodaj pieczarki i smaż aż odparuje z nich cała woda. Na koniec dodaj szpinak i podgrzewaj aż listki zwiędną. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz nałóż do czterech kokilek. Do każdej kokilki wbij jajko, wlej po łyżce śmietanki i posyp żółtym serem oraz płatkami chili. Tak przygotowane kokilki włóż do większego żaroodpornego naczynia i wlej do niego wodę do 2/3 wysokości kokilek (wody NIE wlewamy do kokilek!). Piecz w 190°C przez 12 minut. Na koniec posyp szczypiorkiem i podawaj z grzankami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA