Składniki:
Zupa:
1 kg cebuli
3 łyżki oleju
75 g masła
1 szklanka białego wina
1 l bulionu (najlepiej wołowego)
1 szklanka tartego, żółtego sera
1 łyżka suszonego tymianku
sól
pieprz
Zawijasy z ciasta drożdżowego:
1 opakowanie ciasta drożdżowego
pół szklanki tartego parmezanu
1 jajko
1 łyżka wody
szczypta ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
W garnku podgrzej masło i olej. Dodaj cebulę i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż na wolnym ogniu aż cebula nabierze złotego koloru. Wlej wino i zaczekaj aż odparuje. Wlej bulion i gotuj jeszcze 15-20 minut. Gotową zupę wlej do żaroodpornych naczyń, posyp żółtym serem i zapiekaj przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Aby przygotować zawijasy, cały prostokąt gotowego ciasta drożdżowego posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką wody. Ciasto posyp parmezanem do połowy krótszego brzegu. Prostokąt złóż na pół wzdłuż dłuższego brzegu i dociśnij tak aby dwie warstwy ciasta się skleiły. Pokrój ciasto w pasy o szerokości 1-1,5 cm. Pasy ciasta skręć wokół własnej osi. Tak przygotowane ciasto piecz przez 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C