Hiszpański omlet - O(m)lé!
Składniki:
3 ugotowane ziemniaki
5 jajek
mała papryka
100 g sera feta
2 garście szpinaku
1/2 szklanki startego sera
szczypiorek
olej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki usmaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Odstaw. Na tej samej patelni przesmaż pokrojona, posoloną paprykę, a następnie szpinak. W dużej misce roztrzep jajka, dopraw je solą i pieprzem. Do masy jajecznej dodaj przesmażone ziemniaki, paprykę i szpinak oraz pokrojony w kostkę ser feta. Na patelni mocno rozgrzej olej i wlej na nią masę jajeczną z dodatkami. Kiedy boki się zetną przykryj patelnię i smaż omlet na średnim ogniu ok. 8 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i patelnię przykryj talerzem. Talerz przytrzymaj (najlepiej w rękawicy), patelnię odwróć do góry nogami, by przewrócić omlet na drugą stronę, i z powrotem zsuń placek na patelnię. Wierzch omletu posyp żółtym serem. Smażymy pod pokrywką jeszcze 2 minuty, dopóki ser się nie rozpuści. Gotowy omlet posyp szczypiorkiem.
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!