Składniki:
1op. ciasta francuskiego
600 ml mleka
ziarenka wyskrobane z laski wanilii
6 dużych żółtek
100 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
orzechy włoskie
cukier puder
cynamon
Sposób przygotowania:
Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj obie mąki i ubijaj składniki, aż się połączą. Do rondelka wlej mleko, dorzuć wyskrobane z laski wanilii ziarenka, zagotuj. Do masy z żółtek wlej łyżkę wazową gorącego, waniliowego mleka, wymieszaj. Tak zahartowaną masę przelej z powrotem do rondelka z mlekiem. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż krem zacznie gęstnieć. Od momentu zagotowania podgrzewaj krem jeszcze minutę, następnie zdejmij z palnika.
Formę na babeczki posmaruj masłem. Ciasto francuskie rozmroź, rozwiń i dłuższym bokiem ponownie zwiń w rulon. Pokrój go na 2 cm kawałki. Z kawałków formuj krążki i wylepiaj nimi formę. Na każdy krążek nałóż krem do 2/3 wysokości babeczki. Udekoruj polówkami orzechów włoskich. Piecz ok. 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. W trakcie pieczenia masa budyniowa mocno się podniesie, ale po ostygnięciu opadnie - nie przejmuj się, tak ma być! Gotowe babeczki posyp cynamonem lub cukrem pudrem.