Miniszarlotki, czyli cuda na kiju
Składniki:
Farsz:
1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżka masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
12 drewnianych patyczków
2 okrągłe foremki, różniące się średnicą o ok. 0,5 cm
1 jajko
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło rozpuścić w rondelku. Dorzucić jabłko pokrojone w kostkę i chwilę przesmażyć. Dodać cukier, cynamon, dusić około 5 minut, aż jabłka lekko się skarmelizują. Zostawić do ostygnięcia.
Mąkę, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kostkę, zimne masło. Rozetrzeć masło z sypkimi składnikami. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 min.
W między czasie namoczyć patyczki w misce z wodą, dzięki czemu nie spalą się one podczas pieczenia.
Ciasto rozwałkować. Wykroić 12 mniejszych i 12 większych kółek. Mniejsze kółka posmarować rozmąconym jajkiem. Na środku położyć namoczony wcześniej patyk, następnie łyżeczkę farszu i przykryć większym kółkiem ciasta. Boki porządnie zlepić i wierzch również posmarować jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 10-15 minut. Udekorować cukrem pudrem.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica