Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany
Uwaga! Kluczowym składnikiem - poza kiełbasą rzecz jasna - jest tu cydr, ale niezwykle ważne jest, aby alkohol wyparował w czasie pieczenia, a nie zanim zostanie dodany do kiełbasy.
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 średniej wielkości cebule
- 150 g kopru włoskiego
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 1/2 litra cydru
- 2 jabłka
- 5-6 ziarenek jałowca
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
To skarmelizowana cebula i koper włoski nadają daniu smak i aromat. fot. Jowita Romaniuk
Wykonanie:
Rozgrzej na kuchence żeliwny garnek. Wlej do niego 2-3 łyżki oleju, a kiedy olej się rozgrzeje, wrzuć pokrojone w piórka cebule.
Przez chwilę podsmażaj cebule, następnie dodaj pokrojony na kawałki koper włoski, listki laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj wszystkie składniki, aż lekko się zrumienią. Dodaj kiełbasę, wszystko zalej cydrem.
Przykryj garnek i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po około 15 minutach do kiełbasy dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Ostrożnie wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika i od razu serwuj. Gotowe!
***
Adriana Marczewska Fot. Jowita Romaniuk
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki