Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany
Uwaga! Kluczowym składnikiem - poza kiełbasą rzecz jasna - jest tu cydr, ale niezwykle ważne jest, aby alkohol wyparował w czasie pieczenia, a nie zanim zostanie dodany do kiełbasy.
Składniki:
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 średniej wielkości cebule
- 150 g kopru włoskiego
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 1/2 litra cydru
- 2 jabłka
- 5-6 ziarenek jałowca
- 2 listki laurowe
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
To skarmelizowana cebula i koper włoski nadają daniu smak i aromat. fot. Jowita Romaniuk
Wykonanie:
Rozgrzej na kuchence żeliwny garnek. Wlej do niego 2-3 łyżki oleju, a kiedy olej się rozgrzeje, wrzuć pokrojone w piórka cebule.
Przez chwilę podsmażaj cebule, następnie dodaj pokrojony na kawałki koper włoski, listki laurowe i ziele angielskie. Podsmażaj wszystkie składniki, aż lekko się zrumienią. Dodaj kiełbasę, wszystko zalej cydrem.
Przykryj garnek i wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Po około 15 minutach do kiełbasy dodaj pokrojone w ćwiartki jabłka. Ostrożnie wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij danie z piekarnika i od razu serwuj. Gotowe!
***
Adriana Marczewska Fot. Jowita Romaniuk
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Będzie odmrażanie gastronomii? Wiceminister rozwoju o możliwości otwarcia knajp. Bardzo ostrożnie
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Co warto wiedzieć o tłuszczach w diecie?
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica