Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany
Przepis na spód z kruchego ciasta z pewnością zdradzi ci babcia lub wujek Google. Jeśli nie ufasz ani jednemu, ani drugiemu - kup gotowy. Oczywiście w ścisłej tajemnicy i jak najlepszej jakości!
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 średniej wielkości cebula
- 200 g miąższu dyni
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 jajka
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 1/2 łyżeczki posiekanego, świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- 2 kawałki białej kiełbasy
- spód z kruchego ciasta
Kiedy dynia zacznie się robić miękka, należy dodać rozdrobnioną kiełbasę. fot. Jowita Romaniuk
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj także pokrojoną w kostkę dynię i gałkę muszkatołową, wszystko podsmażaj na małym ogniu.
W międzyczasie wymieszaj cztery jajka ze śmietaną, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.
Pokrój drobno kiełbasę, dodaj ją do dyni. Przesmaż razem i ewentualnie dopraw do smaku, ale ostrożnie, bo biała kiełbasa jest już bardzo aromatyczna.
Na spodzie z kruchego ciasta rozłóż farsz z kiełbasy i dyni, zalej masą jajeczną. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
Zapiekanka z białą kiełbasą i dynią jest prosta i szybka w przygotowaniu. fot. Jowita Romaniuk
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
-
Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur