Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem - PowerKuchnia Adriany

Zapiekanka z białą kiełbasą, dynią i rozmarynem to danie francusko-polskie. Francuski jest pomysł, polskie: kiełbasa i wykonanie.

Przepis na spód z kruchego ciasta z pewnością zdradzi ci babcia lub wujek Google. Jeśli nie ufasz ani jednemu, ani drugiemu - kup gotowy. Oczywiście w ścisłej tajemnicy i jak najlepszej jakości!

Zobacz wideo

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 200 g miąższu dyni
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany 30 proc.
  • 1/2 łyżeczki posiekanego, świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2 kawałki białej kiełbasy
  • spód z kruchego ciasta

Kiedy dynia zacznie się robić miękka, należy dodać rozdrobnioną kiełbasę.Kiedy dynia zacznie się robić miękka, należy dodać rozdrobnioną kiełbasę. fot. Jowita Romaniuk

Wykonanie:

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj także pokrojoną w kostkę dynię i gałkę muszkatołową, wszystko podsmażaj na małym ogniu.

W międzyczasie wymieszaj cztery jajka ze śmietaną, rozmarynem, szczyptą soli i pieprzu.

Pokrój drobno kiełbasę, dodaj ją do dyni. Przesmaż razem i ewentualnie dopraw do smaku, ale ostrożnie, bo biała kiełbasa jest już bardzo aromatyczna.

Na spodzie z kruchego ciasta rozłóż farsz z kiełbasy i dyni, zalej masą jajeczną. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

Zapiekanka z białą kiełbasą i dynią jest prosta i szybka w przygotowaniu.Zapiekanka z białą kiełbasą i dynią jest prosta i szybka w przygotowaniu. fot. Jowita Romaniuk

***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.