Batoniki z preparowanego ryżu - (prawie) powrót do przeszłości

Szyszki z preparowanego ryżu były jednym z przysmaków z czasów PRL-u. Tym razem możemy iść z duchem czasu i zamiast supersłodkich szyszek zrobić je w lżejszej wersji - batoników z żurawiną i dyniowymi pestkami. Na pewno przydadzą się do zacieśniania kręgów rodzinnych. Zaserwuj je dziadkom i posłuchaj wspomnień o ich latach młodości albo o wybrykach swoich rodziców...
Zobacz wideo

Składniki:
łyżka masła klarowanego
100 ml miodu
200 g ryżu preparowanego
garść suszonej żurawiny
garść pestek dyni

Sposób przygotowania:
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp preparowany ryż. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10 - 15 min. W rondelku rozpuść masło i dodaj niego miód. Gotuj, aż masa stanie się ciemnobrązowa. Odstaw do ostygnięcia. Następnie do masy dodaj preparowany ryż, żurawinę i pestki dyni, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą warstwą papieru wyrównaj warstwę mieszanki. Odstaw, aby masa stężała. Następnie pokrój na pasy i podziel na podłużne kostki.

Więcej o: