Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - PowerKuchnia Adriany
Włosi doskonale wiedzą, co zrobić, aby klopsiki z makaronem smakowały perfekcyjnie. Makaron dodają do sosu, a nie, po amatorsku, polewają makaron sosem. Włosi znają się na makaronie. Bądźmy jak Włosi, ale... dodajmy coś od siebie. My stawiamy na białą kiełbasę.
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 mała marchewka
- 150 g selera naciowego
- 1 łyżka masła
- puszka pomidorów (400 g)
- 200 g ugotowanego makaronu (najlepiej tagliatelle)
- 5-6 listków świeżej bazylii
- odrobina parmezanu do posypania
Klopsiki z białej kiełbasy należy podsmażyć z każdej strony. fot. Jowita Romaniuk
Wykonanie:
Rozdrobnij białą kiełbasę, uformuj z niej klopsiki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim klopsiki z każdej strony.
Klopsiki przełóż na talerz, na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodaj po gałązce rozmarynu i tymianku oraz łyżkę masła (dzięki temu warzywa szybciej się skarmelizują).
Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przypraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Następnie na patelnię ostrożnie wrzuć pulpeciki. Podsmażaj wszystko na małym ogniu, dodaj ugotowany makaron, dobrze wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka chwil.
Przed podaniem posyp danie posiekaną bazylią i tartym parmezanem.
Przed podaniem, klopsiki z makaronem należy posypać posiekaną bazylią i startym parmezanem. fot. Jowita Romaniuk
***
Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.
-
Marchewki pokryły się białym nalotem lub czarnymi plamami? Wyjaśniamy, co to znaczy i czy można je jeść
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa