Makaron z klopsikami z białej kiełbasy - PowerKuchnia Adriany

Makaron z klopsikami z białej kiełbasy to ulubione danie Zakochanego Kundla. To znaczy byłoby ulubione, gdyby mieszkał w Polsce i znał się na kiełbasie. Białej kiełbasie!

Włosi doskonale wiedzą, co zrobić, aby klopsiki z makaronem smakowały perfekcyjnie. Makaron dodają do sosu, a nie, po amatorsku, polewają makaron sosem. Włosi znają się na makaronie. Bądźmy jak Włosi, ale... dodajmy coś od siebie. My stawiamy na białą kiełbasę.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3 kawałki białej kiełbasy
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 mała marchewka
  • 150 g selera naciowego
  • 1 łyżka masła
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 200 g ugotowanego makaronu (najlepiej tagliatelle)
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • odrobina parmezanu do posypania

Klopsiki z białej kiełbasy należy podsmażyć z każdej strony.Klopsiki z białej kiełbasy należy podsmażyć z każdej strony. fot. Jowita Romaniuk

Wykonanie:

Rozdrobnij białą kiełbasę, uformuj z niej klopsiki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim klopsiki z każdej strony.

Klopsiki przełóż na talerz, na tę samą patelnię wrzuć pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchewkę i seler naciowy. Dodaj po gałązce rozmarynu i tymianku oraz łyżkę masła (dzięki temu warzywa szybciej się skarmelizują).

Kiedy warzywa zaczną się karmelizować, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko przypraw do smaku odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Następnie na patelnię ostrożnie wrzuć pulpeciki. Podsmażaj wszystko na małym ogniu, dodaj ugotowany makaron, dobrze wymieszaj i podsmażaj jeszcze kilka chwil.

Przed podaniem posyp danie posiekaną bazylią i tartym parmezanem.

Przed podaniem, klopsiki z makaronem należy posypać posiekaną bazylią i startym parmezanem.Przed podaniem, klopsiki z makaronem należy posypać posiekaną bazylią i startym parmezanem. fot. Jowita Romaniuk

***

Adriana Marczewska - szefowa kuchni w warszawskiej restauracji WuWu BAR, uczestniczka 4 edycji Top Chef Polska. Pracowała jako szefowa kuchni m.in. w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów" w Warszawie. Uwielbia dzielić się swoją wiedzą jako prowadząca programy kulinarne i warsztaty.

Więcej o:
Copyright © Agora SA