Składniki:
Marynata do mięsa:
6 ząbków czosnku
łyżka tymianku
łyżka rozmarynu
1 łyżka sosu sriracha albo Tabasco
sok z 1 cytryny
oliwa
5 liści laurowych
1,3 kg łopatki wieprzowej
bułki
masło
rukola
pomidory
awokado
czerwona kapusta
Sos BBQ:
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
125 ml burbona
350 ml soku pomidorowego
250 ml przecieru pomidorowego
250 ml octu jabłkowego
150 g brązowego cukru
3 łyżki sosu sriracha
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Przygotuj mięso: W miseczce wymieszaj pokrojony drobno czosnek, łyżkę tymianku, rozmarynu i sosu sriracha. Dodaj sok z cytryny i połącz. Łopatkę wieprzową ułóż w formie do pieczenia. Marynatą natrzyj mięso, polej oliwą i połóż na nim liście laurowe. Zawiń w folię aluminiową i piecz najpierw przez 20 minut w 200°C, a potem przez 4 godziny w 140°C.
Przygotuj sos: W garnku rozgrzej oliwę, dodaj masło klarowane i rozpuść. Na tłuszczu zeszklij cebulę, następnie dodaj rozdrobniony czosnek i zamieszaj. Wlej szklankę burbonu, soku pomidorowego, przecieru pomidorowego i octu jabłkowego. Następnie wsyp brązowy cukier, dodaj trzy łyżki sosu sriracha, mieloną paprykę i sok z cytryny. Gotuj przez kilka minut.
Przygotuj burgery: Upieczone mięso oczyść ze zwęglonej marynaty i porozrywaj. Następnie zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Połówki bułki posmaruj masłem, połóż na nich rukolę, szczypcami nałóż porcję mięsa, a także plastry pomidora, awokado i czerwoną kapustę. Polej sosem i przykryj pozostałymi połówkami bułek.