Entliczek, pentliczek, dyniowy serniczek

Pamiętasz z dzieciństwa wyliczankę "Entliczek, pentliczek, czerwony stoliczek..."? Prezentujemy jej zaktualizowaną wersję. Możesz ją przekazać swojemu dziecku albo znajomym podczas narzekania na strzykanie w stawach przeplatanego anegdotkami z dzieciństwa. Entliczek, pentliczek, dyniowy serniczek, na kogo wypadnie, na tego HAPS!
Zobacz wideo

Składniki:
Spód: 200 g ciastek maślanych
100 g rozpuszczonego masła

Nadzienie:
1 kg dyni 650 g serka śmietankowego
2/3 szkl. śmietany 18%
2/3 szkl. cukru
4 łyżeczki mąki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka

Sposób przygotowania:
Przygotuj dynię: Umyj dynię, pokrój na ćwiartki, oczyść z nasion i obierz ze skóry. Pokrój ją w kostkę i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C . Następnie zblenduj na puree.

Przygotuj spód: Ciastka maślane pokrusz drobno i dodaj roztopione masło. Zamieszaj i wyłóż spód w formie do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 min.
Przygotuj nadzienie: Serek śmietankowy zmiksuj z cukrem, śmietaną i dwoma jajkami. Połowę przelej do drugiej miski i dodaj cynamon, cukier i puree z dyni.
Przygotuj ciasto: Na ciasteczkowy spód wylej masę z serka śmietanowego i rozprowadź równomiernie. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Następnie wylej masę z dynią i piecz jeszcze przez 45 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA