Pełnia szczęścia: ciastka z cukierkami (krówkami)

Pamiętasz, jak w dzieciństwie pytałeś, czy jest coś słodkiego i dostawałeś do wyboru ciastka lub cukierki? To były trudne decyzje... Po latach jednak ten problem można rozwiązać - zrób ciastka z cukierkami. Krówki stwarzają jeden podstawowy dylemat: które lepsze - kruche czy ciągutki? Ale znów: czy wybór jednych musi wykluczać wybór drugich...?
Zobacz wideo

Składniki:
375 g mąki
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
230 g miękkiego masła
200 g cukru
135 g brązowego cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka cynamonu
12 miękkich krówek, przeciętych na pół

Oraz:
50 g cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, proszek do pieczenia i sól, zamieszaj. Masło utrzyj mikserem z cukrem, a potem dodaj szklankę brązowego cukru. Miksując cały czas, dodawaj jajka, ekstrakt waniliowy. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj również mąki. Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. W osobnej misce wymieszaj biały cukier z cynamonem. Łyżką nabierz niewielką porcję ciasta, w środek wkładaj krówki i formuj kuleczki, a następnie obtaczaj je w cynamonowym cukrze. Blaszkę, wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej kulki z ciasta. Zachowując duże odstępy - ciasteczka w piecu się rozleją i utworzą duże koła. Piecz w 180°C przez około 10 - 13 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA