Cztery razy batonik zbożowy, proszę!

Jak wygląda twoja przekąska w szkole lub w pracy? Batonik kupiony naprędce w automacie? Czas na coś lepszego: domowe batoniki zbożowe w czterech różnych wersjach smakowych. Najlepsza wiadomość jest taka, że nie musisz wybierać, którą przygotujesz - na blasze jest wystarczająco dużo miejsca, by zrobić je wszystkie!
Zobacz wideo

Składniki:
Baza do batonów:
200 płatków owsianych
200 g płatków orkiszowych
100 g wiórków kokosowych
160 g masła orzechowego
120 g miodu
łyżeczka cynamonu
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ewentualnie jeden rozgnieciony banan

1:
100 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
50 g suszonego kiwi

2:
50 g suszonej żurawiny
50 g gorzkiej czekolady
50 g jagód goji
50 g orzechów nerkowca

3:
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli
50 g migdałów

4:
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych daktyli bez pestek
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:
Przygotuj bazę do batonów: W misce wymieszaj płatki orkiszowe, płatki owsiane, wiórki kokosowe, masło orzechowe i miód z łyżeczką cynamonu i ekstraktu waniliowego. Jeśli masa jest zbyt sypka i się nie klei dodaj jednego rozgniecionego na papkę banana, wymieszaj. Podziel bazę na 4 porcje i do każdej dodaj poniższe składniki.

1: Do bazy dodaj pestki dyni, pestki słonecznika, suszone kiwi, zamieszaj.

2: Do bazy dodaj żurawinę, posiekaną czekoladę, jagody goji, orzechy nerkowca i zamieszaj.

3: Do bazy dodaj skórkę pomarańczową, orzechy włoskie, pokrojone suszone morele, migdały, zamieszaj.

4: Do bazy dodaj żurawinę, daktyle, rodzynki i płatki migdałów, zamieszaj.

W formie wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż rządki przygotowanych mieszanek. Piecz przez 40 minut w 160°C. Aby batoniki się za bardzo nie przypiekły przykryj folią aluminiową. Gdy będą gotowe, poprzekrawaj na batoniki według smaków.

Więcej o:
Copyright © Agora SA