Gratin - najlepsza pod słońcem zapiekanka z ziemniaków
Jeśli masz w domu ziemniaki, trochę sera, śmietany i masło, masz obiad i to nie byle jaki. Nie wierzysz? To patrz na to. Elegancka, delikatna zapiekanka. Cieniutkie plastry ziemniaków z delikatną śmietaną i żółty, ciągnący się ser. Ślinka cieknie? Solidarnie ostrzegamy - jedynym mankamentem tego dania jest to, że trzeba na nie tak czekać. Ale gdy już zaczniesz jeść, smak wynagrodzi ci WSZYSTKO.
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
250 ml śmietany 30%
150 g żółtego sera np: gruyere, ementaler, bursztyn, cheddar
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie. Formę do pieczenia natrzyj czosnkiem i wysmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków i posyp gałką muszkatołową, posól i popieprz. Pozostałe warstwy układaj tak samo, do wyczerpania składników. Całość polej śmietaną 30%. Naczynie przykryj formą aluminiową i piecz w 160°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij zapiekankę, posyp startym serem i włóż do piekarnika jeszcze na 15 minut.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
- Do przygotowania klusek śląskich niezbędne są ziemniaki. Prawda czy fałsz?
- Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki