Przygody z kolbą: krem z kukurydzy

Przygotowanie kolby kukurydzy z masłem i solą to pestka. Ale przygody z kukurydzą nie warto kończyć na takim etapie. Kupno kukurydzy otwiera przed tobą bardzo wiele nowych, niesamowitych możliwości. A jedną z nich jest przygotowanie pysznej kremowej zupy. Dlatego nie zwlekaj! Kup kukurydzę, sprawdź przepis i zabarykaduj się w kuchni - wiesz, co robić!
Zobacz wideo

Składniki:
5 kolb kukurydzy
oliwa
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili w proszku
litr bulionu
1/4 łyżeczki papryczka chili
liście świeżej kolendry
limonka
sól, pieprz
do podania łyżka czerwonej fasoli na porcję (może być z puszki)

Sposób przygotowania:
Obierz kukurydze z liści. Obetnij końcówki kolb kukurydzy i wykrój ziarna. Do garna wlej oliwę i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki. Smaż je na oliwie około 10 min i dodaj ziarna kukurydzy, smaż kolejne 10 minut, mieszaj. Dodaj imbir, kumin, mieloną paprykę, chili w proszku. Zamieszaj i zalej bulionem. Gotuj przez 20 minut, a następnie zblenduj. Posól i popieprz do smaku. Podawaj z czerwoną fasolą, plastrami papryki chili, liśćmi kolendry i ćwiartką limonki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA