Dyniowe placki - królowa jesieni panoszy się wszędzie
Panowania dyni w kuchni ciąg dalszy. Jest bezwzględna i panoszy się wszędzie. Szturmem zdobywa garnki (zupa krem) i piekarniki (sernik dyniowy). Na kilkanaście najbliższych tygodni ziemniaki zostały zwolnione ze swojej funkcji najlepszego składnika na placki. Nam to bardzo na rękę. I wy też korzystajcie z okazji, zanim ktoś ją zdetronizuje!
Składniki:
ćwiartka dyni, około 200 g
2 jajka
szklanka mąki pszennej
świeży imbir - starty
sól, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wbij dwa jajka, wsyp mąkę, przypraw solą i pieprzem, zetrzyj trochę imbiru i zamieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wykładaj porcje masy. Smaż z obu stron, aż placki będą rumiane. Podawaj ze śmietaną, sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie