Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata I Przepisy HapsVod.pl!
Powidła śliwkowe - obowiązek na koniec lata
REKLAMA
Haps
A znacie to? Idzie koń i widzi krowę siedzącą na drzewie. Pyta ją: "Co ty robisz?", a ona odpowiada: "Jem śliwki". Koń się dziwi: "Jak to? Na dębie?". "Śliwki mam w torbie...". Tak było. Śliwki to pierwszy krok do powideł. A nasze śliwkowe powidełka też można jeść na drzewie. Choć my akurat polecamy na chlebku.
haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Składniki: 2 kg śliwek węgierek skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy
REKLAMA
Sposób przygotowania: Śliwki poprzekrawaj na połówki i wrzuć do garnka, dodaj skórkę pomarańczową, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy. Gotuj na małym ogniu około godzinę lub tak długo, aż śliwki się rozpadną. Odstaw na noc, a następnego dnia gotuj aż powidła nabiorą odpowiedniej gęstości. Przygotuj wyparzony słoik, przełóż do niego gorące powidła i szczelnie zamknij.