Makaron ze szpinakiem - danie na piątkę z kokardką

Szpinak, szpinak, pokaż rogi, wskocz w makaron, olej pierogi. Szpinak baby, szpinak chłopa po zjedzeniu daje kopa. Popeye wiedział, co robi. Teraz do jedzenia szpinaku nie trzeba nikogo namawiać, wystarczy umieć go dobrze przygotować. I ty oczywiście do tej grupy przynależysz - dlatego w twe ręce powierzamy wór szpinaku i tajemną recepturę.
Zobacz wideo

Składniki:
200 g makaronu
1 pierś z kurczaka
ok. 250 g szpinaku
150 g mascarpone lub kremowego serka
50 g parmezanu
1 ząbek czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron. Pierś z kurczaka pokrój, posól i popieprz, a potem podsmaż na oliwie. Dodaj posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę chili oraz liście świeżego szpinaku. Podduś przez chwilę i dodaj ser mascarpone. Rozmieszaj, poczekaj, aż się rozpuści i wsyp starty ser żółty. Przypraw gałką muszkatołową i wsyp ugotowany makaron. Dodaj pomidorki koktajlowe i wymieszaj. Podawaj posypane startym parmezanem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA