Składniki:
50 dag cukinii
bułka tarta
10 liści świeżej bazylii
5 jajek
25 dag cukru pudru
45 dag mąki
250 ml oleju
10 dag pokrojonych daktyli
opakowanie proszku do pieczenia
cynamon
sól
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzyj na największych oczkach tarki. Dodaj bułkę tartą, pokrojone liście bazylii, rozmieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier puder, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Zmiksuj wszystkie składniki. Do masy wsyp część cukinii, połowę przygotowanej mąki i rozmieszaj. Dodaj pozostałą część cukinii oraz mąki, zamieszaj i zmiksuj, dolewając jednocześnie olej. W trakcie miksowania dodaj pokrojone daktyle. Masę wylej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 160°C przez 25 minut.