Kolacja od Darka: filet z sandacza
Składniki:
filet z sandacza
gałązka tymianku
oliwa
łyżka masła
sól
Chipsy z topinamburu:
jedno kłącze topinamburu
oliwa
sól
Sos z rukwi wodnej:
100 rukwi wodnej
wrzątek
miska z lodem
20 g cebuli
50 ml mleka
50 ml śmietany 30%
Kawior z pomidora:
200 ml soku pomidorowego
1/2 łyżeczki agar-agar
szklanka zimnego oleju
Sposób przygotowania:
Przygotuj rybę: Filet z sandacza umyj, osusz i oprósz solą po obu stronach. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, obsmaż na niej rybę od strony skóry, aż się zezłoci. Dodaj masło, gałązkę tymianku i smaż jeszcze przez chwilę. Potem piecz w piekarniku przez 5-7 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj chipsy z topinamburu: Topinambur zetrzyj na mandolinie na cienkie plastry, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, posól i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Przygotuj sos z rukwi wodnej: Gałązki rukwi wodnej zblanszuj - zalej wrzątkiem, a po chwili przełóż do miski z lodem. Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojoną drobno cebulę, wlej mleko, śmietanę, dodaj rukiew i duś ją przez chwilę w sosie. Przenieś płyn z rukwią do blendera i zetrzyj wszytko na gładką masę. Następnie przetrzyj przez sito.
Przygotuj kawior z pomidora: Do garnka wlej sok pomidorowy, dodaj łyżeczkę agar-agar. Gotuj około 2 minuty. Przygotuj szklankę zimnego oleju i strzykawkę - do oleju wstrzyknij kilka kropel soku, odczekaj chwilę, aż zastygną. Gdy kawior się zestali przełóż na sitko i opłucz pod bieżącą wodą. Ostrożnie, kawior jest delikatny.
Przygotuj danie: Na talerzu rozprowadź sos z rukwi wodnej, wyłóż rybę, plastry topinambura i pomidorowy kawior.
-
Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
- Lepsze traktowanie pracowników, którzy się zaszczepią? W USA Lidl dopłaci do pensji
- Dlaczego Polacy mają taką obsesję na punkcie cukru? To wina znanego reportażysty
- Prezes PFR nieoficjalnie o otwarciu restauracji: "Będzie to możliwe w maju"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Pesto - smak włoskiej bazylii