Jacek serwuje romantyczną kolację: pierś z kaczki z pieczonymi warzywami

Szukasz pomysłu na romantyczną kolację dla ukochanej kobiety? Podążaj za Jackiem! Postaw na klasykę z odrobiną fantazji - kaczka z pieczonymi warzywami będzie jak znalazł. Kolor, zapach, smak - czego chcieć więcej? I możesz być pewien, że gdy zadasz pytanie: 'Kto jest najlepszym kucharzem na świecie?', nie usłyszysz nic innego, jak: 'Ty jesteś, kochanie!'.
Zobacz wideo

Składniki:
pierś z kaczki ze skórą
sól

Dodatki:
2 fioletowe ziemniaki
seler
2 marchewki
1 czerwona cebula
2 korzenie pietruszki
1 batat
1 fioletowa marchewka
oliwa
garść jarmuż
figi
ser feta
garść orzechów włoskie
kilka ziaren czerwonego pieprz
sól, pieprz

Sos do warzyw:
2 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżka octu balsamicznego
sok z 1 cytryny
garść natki pietruszki sos do kaczki:
sok z 1 pomarańczy
2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Przygotuj dodatki: Dokładnie umyj, obierz warzywa i pokrój na niewielkie cząstki. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki fioletowego ziemniaka, selera, marchewki, cebuli, pietruszki, batatu, fioletowej marchewki. Warzywa oprósz solą i pieprzem, polej oliwą i piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C.

Przygotuj sos do warzyw: Do miseczki wlej oliwę, dodaj łyżkę musztardy dijon i łyżkę octu balsamicznego, wlej sok z cytryny i wrzuć natkę pietruszki. Składniki dokładnie wymieszaj.

Przygotuj kaczkę: Skórę kaczki ponakrawaj na krzyż. Uważaj aby kroić tylko skórę, nie nacinaj mięsa. Posól mięso z obu stron. Połóż pierś na zimnej patelni i smaż około 5 - 6 minut, potem przełóż na drugą stronę i smaż około 4 minuty. Do smażenia nie musisz dodawać tłuszczu, tłuszcz wytopi się ze skóry kaczki.

Przygotuj sos do kaczki: Do garna wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj miód, rozmieszaj i zagotuj.

Składamy danie: Na talerzu wyłóż jarmuż, pieczone warzywa, polej je dipem, oprósz fetą i posyp orzechami włoskimi. Wyłóż kaczkę, polej ją sosem, posyp ziarnami czerwonego pieprzu. Podawaj z figami.

Więcej o:
Copyright © Agora SA