Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
90 g cukru
70 g mąki
20 g kakao
25 g mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
0.5 l lodów waniliowych
3 łyżki dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania:
Przygotuj biszkopt: Żółtka oddziel od białek, białka wlej do miski, posól i ubij na sztywno. Dodaj cukier i żółtka, zmiksuj. Wsyp kakao, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszaj. Wylej na blachę wyłożoną papierem i piecz przez 4 godziny w 200°C.
Przygotuj roladę: Upieczony biszkopt wyłóż na folię spożywczą i zawiń w rulon. Odłóż do lodówki na 30 minut. Później rozwiń, rozsmaruj na nim (do 2/3 wysokości) warstwę lodów waniliowych, a na nich dżem wiśniowy. Zwiń ponownie w rulon, owiń folią i włóż do zamrażalnika na 4 godziny.