Jajecznica trzykrotnie po francusku

Dziś zapraszamy na jajecznicę trzykrotnie po francusku. Po pierwsze, wzorem Francuzów, dodajemy śmietankę - żeby była delikatniejsza i zadowoliła każdego "francuskiego pieska". Po drugie zawijamy w ciasto francuskie - możecie dodać to do listy przenośnych dań, na której są już pierogi i leczo. Po trzecie, jeśli zdarzy nam się odezwać z pełną buzią takiej jajecznicy, odkryjemy u siebie wspaniały francuski akcent. Bon appetit!
Zobacz wideo

Składniki:
7 jajek
jeden płat ciasta francuskiego
około 50 ml śmietanki 36%
6 plastrów boczku
1 cebula
szczypiorek
6 plastrów żółtego sera
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Do miski wbij 7 jajek i roztrzep je. Dodaj sól i pieprz, dolej trochę śmietanki. Na patelnię wrzuć boczek pokrojony w plasterki, cebulę posiekaną w drobną kostkę i podsmaż. Gdy boczek i cebula się zrumienią, wylej na patelnię jajka i smaż, aż się zetną. Przygotuj płat ciasta francuskiego i podziel go na 6 równych części. Każdą z nich ponacinaj po bokach. Na środku połóż kawałek podsmażonego boczku, sporą łyżkę jajecznicy, posyp szczypiorkiem, nakryj żółtym serem i zawiń w ciasto. Piecz w temperaturze 180 °C przez 15 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA