Wegańska panna cotta - z królewskiego menu Darka

Na pewno to znasz: śniadanie jedz jak król... i wystarczy, właśnie to mieliśmy na myśli. Dziś #Haps i #NaNoże zapraszają na szkolenie z perfekcji: jak zachwycić podniebienie, zdobyć uznanie za nienaganny sposób podania i zapunktować pomysłem. Takie śniadanie najlepiej smakuje w łóżku - podaruj więc swojej królowej szczyptę zasłużonego luksusu!
Zobacz wideo

Składniki:
250 ml mleka kokosowego
250 ml śmietanka 30%
łyżeczka ekstraktu waniliowego
80 g ksylitolu
1 łyżeczka agar-agar
1/2 łyżeczki matchy
melon
kiwi
arbuz

Sposób przygotowania:
Do garnka wlej mleko kokosowe, śmietankę, dodaj łyżeczkę ekstraktu waniliowego, ksylitol i łyżeczkę agar-agar (substancji żelującej). Składniki rozmieszaj i gotuj około minuty, ciągle mieszając. Przelej do dwóch małych filiżanek i odstaw do stężenia. Do pozostałej części masy wsyp łyżeczkę matchy (sproszkowanej zielonej herbaty) i zamieszaj. Odstaw do stężenia. Z melona, kiwi i arbuza wykrój małe półkule. Porcje panna cotty i owoce wyłóż na talerzyk, podawaj z borówkami i płatami kwiatów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA