Kalafior po chińsku - jaki on słodki!
Prezentujemy kolejną lekcję z cyklu "oswajanie kalafiora". Dziś nauczymy się, jak sprawić, by na jego widok zamiast "o, kalafior...", a w skrajnych przypadkach nawet "fu, kalafior!" powiedzieć z radością: "O, kalafior! Jaki słodki!". Jak to jest zrobione? "A, jakoś po chińsku..." - że po chińsku to prawda, ale nie "jakoś", tylko dokładnie tak, jak pokazujemy!
Składniki:
różyczki z jednego kalafiora
Panierka:
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz
Sos:
3 łyżki sosu sojowego
6 łyżek miodu
2 posiekane ząbki czosnku
chili w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek wody
Sposób przygotowania:
Różyczki kalafiora obtocz kolejno w mące, jajku, bułce tartej. Przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz 15 minut w 180 st. C. Do rondelka wlej sos sojowy i miód, zagotuj, dodaj posiekany czosnek, łyżeczkę chili w proszku. W szklance rozmieszaj wodę i mąkę ziemniaczaną, dodaj do gotującego się sosu i rozmieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej różyczki kalafiora i piecz je przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Podawaj je z jeszcze większa ilością sosu, oprószone sezamem i szczypiorkiem.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie