Zakręcona tarta - perfekcja w każdym calu
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna
masło
sól
odrobina wody
Nadzienie:
bakłażan
cukinia
marchewka
ser mozzarella
parmezan
śmietana
sól, pieprz
łyżeczka mielonej papryki
oliwa
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Mąkę przesyp przez sitko, dodaj do niej pokrojone masło. Przypraw szczyptą soli, wlej odrobinę wody i zagnieć ciasto. Odstaw je na pół godziny do lodówki. Następnie wysyp mąkę na stolnicy i rozwałkuj ciasto. Rozłóż je w okrągłej formie, obetnij równo brzegi i ponakłuwaj powierzchnię widelcem. Piecz przez 15 minut w 180°C.
Przygotuj nadzienie: Bakłażana, cukinię i marchew pokrój wzdłuż na długie, cienkie plastry. Drobno posiekaną mozzarellę wrzuć do miseczki, dodaj starty parmezan i śmietanę, przypraw szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką mielonej papryki. Całość wymieszaj.
Przygotuj tartę: Na upieczone ciasto wyłóż masę serową i rozsmaruj po całej powierzchni. Plastry bakłażana, cukinii i marchewki poukładaj na dłuższych bokach tak, aby tworzyły kwiat. Posól, popieprz po wierzchu i skrop oliwą. Piecz przez 15 minut w 180°C.
-
Najważniejsze z nowalijkami jest to, by ich nie zmaltretować i przez to nie schrzanić
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Przekąski do wieczornego maratonu. Zostawcie już ten nudny popcorn
-
Młoda kapusta - sprawdź proste i pyszne przepisy
-
Sernik z mlekiem w proszku - delikatny i puszysty. Jak go zrobić? Mamy przepis
- Biszkopt kakaowy, bita śmietana i dżem to składniki: a) karpatki; b) stefanki; c) wuzetki?
- Lubicie cinnamon rolls? Te w wersji truskawkowej podbiją wasze serca [PRZEPIS]
- Gastronomia apeluje o otwarcie ogródków. IGGP wylicza rządowe wsparcie. "Rząd udaje, że pomaga"
- Rozpoznasz, czy to normalne jedzenie czy trucizna? Pomylić się można tylko raz
- Jak wydobyć miąższ z awokado bez użycia noża? Banalny trik z internetu